Astra är årets kvalitetstidskrift!

Astra tog igår emot finska Undervisnings- och kulturministeriets kvalitetspris för kulturtidskrifter. En del av motiveringen till priset lyder:

 

“ Tidskriften räds inte för att med ett modigt grepp initiera diskussioner som handlar om rasism och orättvisor eller för att ifrågasätta könsroller och sexism. Astra kombinerar dessutom sin skarpa analys och en intelligent diskussion med ett modernt och fräscht tidskriftsformat.“

 

Astra är en samhälls- och kulturtidskrift med fokus på feminism och har getts ut sedan 1919. Astras redaktion består av chefredaktör Nina Nyman och AD Nina Grönlund, samt ekonomi- och administrationsansvariga Ida Söderlund. Varje år utkommer Astra med fyra temanummer. De två senaste numren har behandlat arbete och antirasistiska strategier.

 

– Priset är jätteviktigt för oss, också rent finansiellt. Vi jobbar med en liten budget och mycket frivilligarbete. Trots att nya läsare hela tiden hittar oss är vi beroende av, och otroligt tacksamma för, våra understöd från just ministeriet och från Konstsamfundet och Svenska kulturfonden. Priset visar att feministiskt arbete uppskattas, säger chefredaktör Nyman. Och fortsätter:

 

“Utmärkelsen markerar att behovet av feministiskt arbete och analyser på samhälle och kultur inte har minskat, snarare tvärtom. I en tid där ekonomin får sätta agendan för medmänsklighet och där nedskärningar hotar öka klyftorna i samhället behövs den diskussion om värdefrågor som Astra för.“

 

Nina Grönlund säger att “För oss på Astra är det inte endast viktigt att i text jobba normkritiskt utan också i bild och form. Alla ska ha en möjligheten att se sig själv i representationerna och känna att hen också kunde vara illustratören eller fotografen bakom våra bilder. Det räcker inte att fråga vem som syns i bilderna utan också vem som gör dem.”

 

År 2015 valdes Astra till Årets kvalitetstidskrift i Finland av Kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti rf och nominerades i år till priset som Årets nordiska kulturtidskrift.