Vittnesmål nummer 99

Då jag var i slutet av tonåren/början av 20-årsåldern serverade jag o några kompisar på sitsar arrangerade av och för en svenskspråkig manlig sångförening. De ville gärna att vi skulle klä oss ”snyggt”, helst i kjol, sades det före vi började. Jag serverade för dem under flera sitsar o inser nu hur otroligt olämpligt o obehagligt det hela var. Många av sångarna var otroligt trevliga o respektfulla. Problemet var de många som inte var det. Jag o mina vänner fick höra flera otroligt sexistiska o obehagliga kommentarer av män oftast mycket äldre än vi var. De trevliga sångarna bad ständigt om ursäkt o varnade oss för vissa sångare. Bl.a. blev vi tipsade om att hålla oss borta från vissa som kunde tafsa. Kören i fråga har även ett nära samarbete med en kvinnlig kör o det var även mycket obehagligt att höra hur dessa män talade om vissa kvinnliga körmedlemmars kroppar och utseende o vilka som kunde vara ”lätta byten” om man fick dem tillräckligt fulla.

En gång var jag på körens klubblokal för att hjälpa en av sångarna med förberedelser för en fest. När jag kom dit satt 4 sångare (alla gifta med barn hemma) o kollade på porr. De skrattade o berättade att de sagt åt sina fruar att de övade inför den årliga julkonserten. Sångaren som jag skulle träffa verkade besvärad o bad om ursäkt o sade att han inte kunde göra något åt saken. Jag satt sedan där o diskuterade festen medan de fyra andra satt o kollade på en porrfilm där en ung sekreterare blev påsatt av en grupp affärsmän. Det hela var otroligt ovekvämt o obehagligt.

Efter att jag slutade servera för kören i fråga så har många jag känner gjort det efter mig. Behöver jag ens nämna att varenda en varit ev de kvinnliga könet? Jag har hört många ovehagliga berättelser om hur vissa hamnat ut för just tafsande av sångare, ibland tillräckligt gamla för att vara dessa tjejers pappor! Så många har känt obehag o först i efterhand förstått hur osaklig o obehaglig jargongen är på dessa fester.

Ingen tycks ifrågasätta eller ta upp detta. Antingen hör sångarna till gruppen som beter sig osakligt eller sen hör de till gruppen som tycker att det är fel men tiger o förblir passiva. Tyvärr e passivitet det samma som accepterande. Jag skulle hoppas att svanska manliga sångföreningar skulle fundera på regler som bör följas för det beteende som nu fortfarande råder på deras klubblokaler o fester är sexistiskt, osakligt, obehagligt och accepteras av någon absurd anledning?