Vittnesmål nummer 61

Exemplen på verbala övergrepp och handgemäng är oräkneliga från min tid som bartender. Daskar på rumpan, sexistiska kommentarer och förfrågningar, härskartekniker, knuffar, blockeringar, blickar, ord. Det var vardag under de 8 år jag jobbade i bar. Men speciellt en situation glömmer jag aldrig.

Jag var ensam på jobb, typ en tisdagkväll vid 00-tiden, vi hade öppet till 02. En äldre man kommer in, han var mellan 60 och 70 år och presenterade sig med namn och berättade att han jobbat/jobbade med utbildning av piloter i en närliggande kommun. Artighet hör till i serviceyrket och jag småpratade med honom medan han hängde i baren och drack sin whisky. Vi pratade om utbildning och vart den leder, helt oförargligt, när han säger:

”Nå, är du nå intresserad av pengar då?”

Jag tror förstås att samtalet fortfarande handlar om hur utbildning kan påverka den framtida inkomsten och svarar något i stil med att ”det är väl alla på något plan.” Då kommer repliken jag aldrig glömmer, uttalad med lysten blick:

”Nå, va kostar det att ’bekanta sig’ med dej?”

Jag blev helt paff, utbrast väl ”Ursäkta vad sa du!?” och bad sedan kunden lämna stället. Han började genast bortförklara sig och påstod att han inte alls försökte köpa min kropp utan faktiskt bara hade undrat om jag ville ha en rekommendation från honom och söka in till flyggymnasiet.