Vittnesmål nummer 884

– när jag var 16 år gammal fick vi besök hem av ett äldre par. Mannen av paret är på något sätt släkt till mej, men så pass långt bort i släkt till mej att jag inte vet hur vi är släkt. Vi satt alla vid köksbordet och prata med dem med mina föräldrar och syskon, tills alla gick bort från bordet och den äldre mannen ville fortsätta att prata med mej. När vi var ensamma strök han sin hand på mitt lår. Det kändes äckligt och chockande för mej, men visste inte vad jag skulle säga så jag steg bara upp och gick iväg efter de andra till ett annat rum.

– på ett ställe jag arbetade tidigare fick vi en ny chef senare. Han var en medelålders man och jag själv var 28 år gammal. Han började med att säga nertryckande kommentarer till mej alltid då vi var ensamma i samma rum och skämta nertryckande om mej till andra arbetare. Senare strök han handen längs min rygg bland kunderna och sa ”hej smulan”, fast vi aldrig haft någon annan personlig kontakt till varandra än som kollegor. När jag inte svarade nåt på hans kommentar kom han efter mej när jag gick iväg och frågade om jag på dåligt humör för att jag inte svarade nåt. En annan gång skittlade han mej under armen. Tog upp allt detta med högre förman i firman, men inget gjordes åt problemet och dessutom började kollegorna prata om mej som om jag hade ”överreagerat”.

– mitt ex manipulerade mej, sade nertryckande kommentarer till mej, kallade mej fula ord, försökte kontrollera vad jag använde min tid till och vad jag använde mina pengar till och senare blev han fysiskt våldsam också och arg för saker som man normaltvis inte skulle bli arg över. Våldet blev värre med tiden och gick från att kasta nåt på mej till att sparka mej i magen och slå mitt ansikte med knytnäven.