Vittnesmål nummer 933

Jag är 5 eller 6 år gammal, är hos min ett år äldre kompis på morgonen (kommer inte ihåg om jag sovit över eller bara hälsar på ovanligt tidigt). Vi är i hans föräldrars sovrum och han ställer sig naken på alla fyra över mig som ligger i föräldrarnas säng, säger att jag skall ta hans snopp i munnen. Jag protesterar och gör inte det. Hans mamma kommer in bryter av det hela och skäller på honom. Sen händer det vad jag kommer ihåg inget mer. Jag upplever situationen som obekväm och skamlig då. Vet inte varifrån detta kom då vi (åtminstone jag) annars levde ett tryggt småbarnsliv. Tror inte heller att det skadat mej men grubblar på varifrån han tagit inspiration till detta.

Gymnastik första klass i lågstadiet, separata omklädningsrum för flickor och pojkar, och ett

gemensamt duschrum i mitten som det är tänkt att flickor och pojkar skall använda turvis. Kikande genom nyckelhål och upprivna dörrar från båda hållen, fniss och jämförelser av snoppstorlekar. Jag upplever det känns som en spännande men lite obegriplig lek där den som ser flest och lyckas skydda sig själv och sina vänner vinner. I efterhand tänker jag vi blir en del av att ett system där våra kroppar objektifieras.

Fyran-femman- sexan, en kultur av tafsande, främst att pojkarna tafsar på flickor, men kanske också någon hämndaktion där det tafsas åt andra hållet. Jag är främst publik då det tafsas mest på de populäraste och dit hör inte jag. Är samtidigt lättad av att slippa, och ledsen över att inte uppfattas som eftertraktad.

Fotbollsträning, jag är tonåring. Vi stretchar efter ett träningspass och får för oss att tävla i vem som kan komma längst ned i spagat. Den manliga tränaren säger ”du ska se efter så du int blir för glapp” jag kommer inte ihåg om det var riktat mot mig eller någon annan, kanske mot mig eftersom jag kommer ihåg en skamkänsla kopplat till kommentaren.

Jag är simlärare och en elev 11-12-årig pojke frågar om jag är ihop med nån, det är jag inte, vilket tydligen tolkas som att jag är intresserad av alla ”du ska se efter så du int blir för glapp” får jag igen höra. Jag blir ganska ställd. Senare skrattar jag åt det. Men var nog på min vakt med vad jag sa åt barnen efter det. Nu mer än tjugo år senare funderar jag på vilken kultur de här pojkarna växte upp i och om deras jämnåriga fick samma kommentarer.

Och det som på riktigt är ett övergrepp och missbrukande av maktposition: Jag är

utbyteselev via Rotary. En ny ung rotarymedlem kommer till klubben som är värd för mig. Han är mycket uppskattad i klubben, trevlig, ordentlig, rolig, frivillig i armén, på alla sätt välartad, yngre än de andra i klubben. Jag är 18, frustrerad över att ses som ett barn, vill festa och ha kul, vill resa och se mej omkring. Reglerna är stränga och bl.a alkohol är förbjudet (även om det ses genom fingrarna så länge man inte går till överdrift). Jag får inte heller resa själv, men nog om någon från Rotary är ansvarig. Den nya bjuder med mej att träffa hans kompisar och jag skall sova över där, vi går på krog, jag dricker allt som bjuds och det är mycket, blir berusad, har minnesluckor, vi är uppe i ett utsiktstorn och jag vet efteråt att han har haft sex med mig, utan att jag riktigt kommer ihåg det, sover över hos honom i hans säng, kommer ihåg att han är närgången och jag är motvillig, men kommer faktiskt inte ihåg vad som eventuellt hände. Är sanslöst bakfull nästa dag och blir kurerad med hamburgare och iskall dusch av honom och hans flickvän (som inte spenderat natten där). Efteråt tvivlar jag på mitt minne och tänker att jag kanske inbillat mig eftersom jag har stora minnesluckor.

Samma man tar med mig på utflykt till havet, jag är tveksam, men hur skulle jag säga nej efter att ha tjatat om att jag vill resa omkring. Jag intalar mej att jag inte behöver vara orolig, jag vet ju inte ens om något hände sist, men jag är nog på min vakt. Vi ska stanna över natten, resan börjar med att vi ska köpa tvål för det finns badkar, när vi är framme vid hotellet ber han om rum med dubbelsäng. Han är påträngande och jag är motvillig och på min vakt. På kvällen går vi ut, det bjuds på öl laget runt, jag gör mitt bästa för att inte bli för berusad och förlora kontrollen, blir utskälld för att man minsann tackar och dricker upp om någon bjuder.

Tillbaks på hotellet lyckas jag parera hans närmanden tills det skall badas, vilket vi skall göra tillsammans. Jag följer motvilligt med, lyckas inte säga ifrån trots att det nog är tydligt att jag inte vill, vi skall tvätta varandra och i något skede är han inne i mig, jag drar mig undan. Vet inte riktigt hur det har gått till, han har inte använt fysiskt våld, jag känner mig utnyttjad och lurad, jag har sagt att jag inte vill ha sex. Berättar aldrig åt någon, jag är övertygad om att jag inte skulle bli trodd, och det är väl inget övergrepp när fysiskt våld aldrig användes tänkte jag.

Händelsen skadar min självkänsla och trygghet långt efteråt. I efterhand har jag många gånger tänkt att jag borde berätta, för att ingen ny utbyteselev skall behöva utsättas för honom, har dåligt samvete för att jag inte har berättat. Det skulle vara lätt nu då jag inte längre är beroende av min värdklubb där. Samtidigt har jag inte velat släppa fram det

obehagliga, om jag skriver ner det kan jag inte längre förtränga. Detta skedde långt från

svenskfinland men min medvetenhet om de regler jag inte följde, (hejdlöst festande så fort jag hade chansen) och rädslan för att bli skickad hem till kanske bidrog till att jag inte berättade då.