Vittnesmål nummer 944

Jag vill börja med mitt tidigaste minne:

Jag och min kompis njöt av vårt sommarlov mellan 5:e och 6:e klass. En solig sommardag gick vi förbi en rad studielägenheter för studerande på yrkeshögskola. Därifrån hörde vi busvissel och sedan skrik efter oss: ”Hei pikkupillut, tulkaas tänne meidän kaa”

Biologilektion i högstadiet. Vi ser på en dokumentär om skönhetsoperationer. Jag ligger på rygg på en pulpet/ett bord för två. Läraren (en man i 55-60-års åldern) kommenterar: ”Silikonbröst beter sig inte på samma sätt som naturliga bröst. Ni kan se på (mitt namn) som ligger där på bordet nu. Normalt har hon ju bröst, men nu när hon ligger sådär blir de ju plattare. Så beter sig inte silikonbröst”

En väns 18-års födelsedagsfest, endast bekanta på plats. Jag, som många andra, hade druckit för mycket och for och lade mig i min väns sovrum. Jag var så full och yr att jag knappt kunde röra mig. Bredvid mig i sängen kryper en bekant kille, han försöker prata med mig men jag kan inte svara. Sedan börjar han tafsa överallt på mej. Vid skedet där hans hand redan är inne i mina byxor, stormar hans äldre bror in och frågar argt och förundrat vad i helvete han håller på med. Killen hoppar som tur hastigt upp och sticker ut ur rummet.

En duktig och inspirerande lärare i gymnasiet känner att han har rättigheten att kommentera flera kvinnliga elevers utseende. Kommentarer som ”jag ser nog att du är vältränad…” eller ”du är så söt när du ler sådär” var vardag för en stor del av flickorna i vårt gymnasium.

En krogkväll med vänner. Män flockas utanför DAMTOALETTEN för att slänga snuskiga kommentarer och tafsa diverse kvinnor på rumpan.

Taxi hem efter en sitz, full som en gök. Sätter mej på framsätet i taxin. Chauffören börjar förklara detaljerat om hur han tidigare samma dag gått på dejt med någon som han snackat med på en nätdejtingsida. Hon hade tydligen inte varit intresserad av att ligga med honom, så han kallade henne argt för hora. Taxin stannade utanför mitt hem. ”Miten neiti haluaisi maksaa?”. ”Kortilla kiitos”, svarar jag. Hans hand far in mellan mina ben och samtidigt slänger han ur sig ”ootko varma?”. Jag drar i dörren och springer ut utan att betala.

Besökte S-market en måndag kväll 20-21 tiden. I trapporna som går upp till torget sitter ofta suputer och värmer sig, men har aldrig ändå tvekat att använda dessa trappor då gubbarna och gummorna ofta är harmlösa. Denna gång satt där ett gäng med fem män. Några av dem försökte blockera uppgången med sina ben, samtidigt som en av dem rev i mig, höll i mig och tafsade mig på hårt på röven. Jag sprakade gubben i smalbenet, hoppade över de andra gubbarnas ben och sprang fort upp för trapporna. En annan flicka/kvinna var just på väg ner för samma trappor. Jag skrek åt henne att hon absolut inte skulle gå dit.

Detta är första gången jag delar med mig denna händelse. Hela denna radiramsa är bara en liten del av allt jag varit med om eller sett/hört hända åt bekanta och vänner.