Vittnesmål nummer 620

Jag hade lärt känna en äldre dokumentärfilmare på en (finlandssvensk) filmfestival. Han skulle besöka Stockholm och jag bjöd hem honom på kaffe till kollektivet jag bodde i som studerande. När han anländer är han full, och har förvandlats från Dr Jekyll till Mr Hyde. Plötsligt frågar han om jag är rädd att han ska våldta mig. Nej, det är jag inte, då han är fysiskt mindre än jag, men jag upplever situationen oerhört obehaglig och lyckas få honom att gå. Vi har därefter setts fler gånger på filmfestivaler, men aldrig berört det som hände. Nästa gång jag ser honom ska jag säga att han är skyldig mig en ursäkt.

Jag hamnar på en efterfest, i samband med en (finlandssvensk) filmfestival, i ett hotellrum och märker att det plötsligt bara är jag och två äldre män. Den ena brukar ibland knappt hälsa på mig, men drar nu sin hand längs min rygg ner mot min svank. Jag reser mig och går. Får senare veta att mannen i många år levt ett dubbelliv med en fru i en stad och en älskarinna i en annan, något ”alla” känt till. Många år senare har vi en jobbkorrespondens via mail där hans ton är otrevlig och kränkande.