Om Astra

Samhälle, kultur, feminism sedan 1919.

 

 

Astra är en tidskrift, i pappersform och på nätet, som utmanar, upprör, uppmuntrar och uppmanar till förändring.

Vi utkommer fyra gånger per år och varje nummer har ett aktuellt tema. Gemensamt för alla nummer av Astra är att de utgår ifrån en feministisk förståelse av världen.

Astra är queer, antirasistisk, dekolonial, klimataktivistisk ekofeminism i alla former som får rum på en tidskriftssida – och ibland spiller över i releasefester, poddar och panelsamtal. Välkommen till en samhällsgranskande tidskrift full av kärlek, hopp och kamp.

 

Vill du medverka i Astra?

Vi letar hela tiden efter nya skribenter, bildkonstnärer, illustratörer och fotografer. Skicka ett mail till [email protected] och berätta om vad du vill göra. Om du har arbetsprover, en hemsida eller en portfolio får du gärna bifoga eller länka!

 

Utgivarföreningen för tidskriften Astra rf

Astra ges ut av Utgivarföreningen för tidskriften Astra rf. År 2024 består styrelsen av Tom Kettunen (ordförande), Kira Björklund (vice ordförande), Veronica Fröberg (sekreterare), Arseniy Lobanovskiy (kassör), Sara Nyman och Humberto Duque.

Du får kontakt med styrelsen genom att mejla dem på [email protected].

 

Så jobbar Astra

Astra drivs med små resurser och mycket frivilligarbete. På redaktionen är vi tre anställda: chefredaktör, AD och administrativ sekreterare, och vi jobbar (enligt våra kontrakt) några timmar i veckan. Det kan därför ta dagar, eller till och med veckor, innan vi svarar på e-post. Men vi strävar alltid efter att svara så snabbt det bara går.

Till vårt stöd har vi utgivarföreningens styrelse som främst hjälper till med de evenemang vi ordnar och deltar i. Därtill ansvarar styrelsen för att söka de understöd som garanterar att tidskriften kan ges ut. Styrelsen väljs i regel inom mars månad, men om man är intresserad av att själv sitta i Astras styrelse får man gärna höra av sig när som helst under året.

Alla som medverkar i tidskriften gör det på frilansbasis och vi är glada över att vi kan erbjuda dem ett arvode, om än ett litet sådant. För att hitta medverkande till tidskriften lägger vi fyra gånger om året ut ett open call på vår hemsida, på vår facebooksida och på Instagram, där vi berättar vad nästa nummers tema är och ber alla som är intresserade höra av sig.

 

Med stöd av

Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Centret för konstfrämjande, Svenska kulturfonden, William Thurings stiftelse och Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond för filantropiska och kulturella ändamål.

 

 

 

 

Medlem i Tidskriftscentralen och Kultti rf.

ISSN—L 2323-3966

 

Webbdesign och -administration

KRUT Collective