Specialavsnitt – Release evenemang för Astra Historia

Astra
Astra
Specialavsnitt – Release evenemang för Astra Historia
/
Ett porträtt på Kerstin Andersson. Hon har långt blont hår med pannlugg. Hon har glasögon och hon ser leende in i kameran. Hon är i en björkskog.
Kerstin Andersson.
Porträtt på Emma Göransson. Hon ser in i kameran och ler lite. Hon har en grå tröja, halsband och örhängen. I bakgrunden finns en plansch med månens faser.
Emma Göransson.

Vi har bjudit in två av skribenterna som medverkade i Historia numret av Astra för att samtala om deras texter, skrivande, konst och aktivism.

Detta avsnitt är ett inbandat Facebook live evenemang som ägde rum 27.5.2021. Medverkande i evenemanget är Kerstin Andersson, Emma Göransson och Astras chefredaktör Elliot Lundegård.

Skribenten Kerstin Andersson berättar om sin text “Unna Saiva – en skändad samisk offerplats”, vilken behandlar det faktum att så många samiska föremål stulits av arkeologer och fortfarande förvaras på Historiska museet i Stockholm. Andersson tillhör själv en grupp samer som kämpar för att få tillbaka de föremål som försvann när offerplatsen Unna Saiva plundrades 1915.

Skribenten och konstnären Emma Göransson arbetar med sitt samiska arv i sin konst och kommer prata om sin novell “Astrid” som hon skrev till historienumret. Även Emmas text berör samiska offerritualer och relationen till naturen som helig och levande, samt hur detta bemötts av det svenska majoritetssamhället. Men här får vi ta del av dessa teman genom fiktionens lins.

Moderator för samtalet är Astras chefredaktör Elliot Lundegård.

Musik: Ina Kauranen

Klipp: Kira Björklund