Specialavsnitt – Release evenemang för Astra Historia

Ett porträtt på Kerstin Andersson. Hon har långt blont hår med pannlugg. Hon har glasögon och hon ser leende in i kameran. Hon är i en björkskog.
Kerstin Andersson.
Porträtt på Emma Göransson. Hon ser in i kameran och ler lite. Hon har en grå tröja, halsband och örhängen. I bakgrunden finns en plansch med månens faser.
Emma Göransson.

Vi har bjudit in två av skribenterna som medverkade i Historia numret av Astra för att samtala om deras texter, skrivande, konst och aktivism.

Detta avsnitt är ett inbandat Facebook live evenemang som ägde rum 27.5.2021. Medverkande i evenemanget är Kerstin Andersson, Emma Göransson och Astras chefredaktör Elliot Lundegård.

Skribenten Kerstin Andersson berättar om sin text “Unna Saiva – en skändad samisk offerplats”, vilken behandlar det faktum att så många samiska föremål stulits av arkeologer och fortfarande förvaras på Historiska museet i Stockholm. Andersson tillhör själv en grupp samer som kämpar för att få tillbaka de föremål som försvann när offerplatsen Unna Saiva plundrades 1915.

Skribenten och konstnären Emma Göransson arbetar med sitt samiska arv i sin konst och kommer prata om sin novell “Astrid” som hon skrev till historienumret. Även Emmas text berör samiska offerritualer och relationen till naturen som helig och levande, samt hur detta bemötts av det svenska majoritetssamhället. Men här får vi ta del av dessa teman genom fiktionens lins.

Moderator för samtalet är Astras chefredaktör Elliot Lundegård.

Musik: Ina Kauranen

Klipp: Kira Björklund


Astra Podd #4 Migration

Detta avsnitt ges ut för att fira releasen av temanumret Migration av Astra. Vi har bjudit in Yasmin Ibrahim att diskutera med chefredaktören Elliot Lundegård.

Yasmin Ibrahim medverkade även i tidningen med sin artikel “No one is born a refugee - On the politics of identity and the importance of language.” Samtalet förs på engelska.

Musik: Ina Kauranen
Klipp: Kira Björklund

Foto på Yasmin Ibrahim. Yasmin tittar in i kameran, hon har långt, mörklockigt hår och har stora runda örhängen. Bilden är svartvit. Hon har en svart t-shirt och jeans.
Yasmin Ibrahim

Specialavsnitt - Vem Får Plats I Feminismen?

I detta avsnitt kommer vi att få höra en inspelad paneldiskussion som Astra ordande under Helsingfors Bokmässa hösten 2019. Vilka omfattas av feminismens “vi”? I panelen Kessie Holmlund, Albina Gakuru-Hipp och Yasmin Ibrahim. Samtalet leds av Ylva Perera.

Musik: Ina Kauranen

Klipp: Ida Enegren


Specialavsnitt - Har Feminister Slutat Bry Sig Om Barn?

I detta avsnitt kommer vi att få höra en inspelad paneldiskussion som Astra deltog i under Helsingfors Bokmässa hösten 2019. Den feministiska tidskriften Astra firar sitt 100-årsjubileum med en rättfram och innerlig antologi om bland annat huruvida barn bland feminister har blivit en borgerlig fråga om rätt till egen tid. Nina Nyman diskuterar med Mia Franck, Anne Nickström och Pia Ingström. Samtalet arrangerades av Förlaget.

Musik: Ina Kauranen

Klipp: Ida Enegren


Specialavsnitt - Från Kulturmän Till Kulturprofilen - Metoo Och Litteraturen

I detta avsnitt kommer vi att få höra en inspelad paneldiskussion som Astra ordnade under Helsingfors Bokmässa hösten 2018. Astra bjuder in till ett samtal om litteraturens roll i metoo-rörelsen och mera allmänt i kampen för ett jämställt samhälle. I panelen Sara Enholm Hielm, Monika Fagerholm och Eva Frantz. Samtalet leds av Vilhelmina Öhman.

Musik: Ina Kauranen
Klipp: Ida Enegren