ASTRA är årets kvalitetstidskrift 2015!

Astra är en tidning med ett viktigt budskap, en tidning som är tillgänglig för sina läsare, en del av en bred feminism och som har snygg estetik som ifrågasätter estetiska normer. Ett grundläggande mål för Astra är att kritisera normer och och skapa nya meningar.

 

Astra är en liten tidning, vi är tre anställda och ingen av oss kommer ens i närheten av en halvtidsanställning på tidningen. Att vi kan göra en så bra tidning och vinna ett sådant här pris beror på det otroliga arbetet på frivilligbasis eller till mycket små arvoden som våra skribenter och bildskapare gör. Och det outtröttliga engagemanget från våra läsare och från Astras styrelse.

 

Vi som är en del av tidningen kan ha väldigt olika bilder av vad feminism är, men vi ser alla att vår samtid måste förändras. Snäva köns- och samhällsroller måste öppnas för att alla människor ska kunna känna sig fria och trygga i världen och finna möjligheter att förverkliga sig själva och sina identiteter i samhället.

 

Att vi nu är inne på vad som kommer kallas feminismens fjärde våg beror tyvärr på att de rättigheter som kvinnor, rasifierade, sexuella minoriteter, språkliga minoriteter, personer med funktionsvariationer och så vidare – att de rättigheter vi så nyss vunnit eller håller på att vinna ifrågasätts och tas ifrån oss. I Finland, i norden, i Europa och hela världen. Fortfarande tvingas vi argumentera för sådant som länge borde varit självklart, fortfarande behöver vi kämpa för rättigheter vi inte ännu har och för att rättigheter vi fått inte ska tas ifrån oss. Astra är och förblir en del av de kamperna.

 

För att fira med våra läsare låser vi nu upp de digitala versionerna av nummer 3/14 och 4/14. Ni hittar dem i ”tidskriften ” fliken.