Astra välkomnar sin nya layoutare!

Den först juni byter Astra layoutare, vi vill tacka Taika Mannila för en super snygg tidskrift och samtidigt välkomna och presentera vår nya layoutare Nina Grönlund!

 

Nina, vad ser du mest framemot med ditt arbete på Astra?

Förutom det visuella språket, det vill säga bilderna och hur de fungerar, har också feminismen haft en avgörande roll i hur jag upplever världen. En kombination av båda känns som det mest naturliga jag kunde jobba med. Så med Astra ser jag fram emot att kanske göra det minst påtvingade visuella uttryck jag hittills gjort.

 

Vilka feministiska frågor intresserar dig just nu?

Feministiska frågor inom grafiska designen. Om vi som gör bilder skulle vägra göra snäva representationer kunde något vara bättre.

 

Hur definierar du din egen, personliga feminism?

I grunden att våga tala: säga till, säga ifrån, säga högt. Det är svårt. Samt lyssna på andra för att bryta ned de förutfattade meningar man själv har. Det är ibland ännu svårare. Feminismen är ett rätt öppet begrepp vilket gör det möjligt att leva och förändras inom den.

 

Vilka är dina feministiska förebilder?

Alla som vågar så att andra har det lättare efter dem.

 

Hur kommer Astra se ut med dig som layoutare?

Något gammalt, något nytt: ett feministiskt bildspråk finns inte färdigutlagt, som tur. Mycket har det språket handlat om att ta tillbaka och omdefiniera det som kallats feminint: alltså att göra det ”flickiga” och ”kvinnliga” till något trovärdigt och icke-skamfullt. Det kommer att fortsätta. Jag kommer också att jobba för en mångsidig bildvärld för att ge ett alternativ för det avhumaniserade offentliga bildrum (med sin marginaliserade människorepresentation) vi har. Feminism ska vara inkluderande. Samt ska jag att röra om i de konventioner och hierarkier som finns inom själva grafiska designen: jag menar, sluta kalla en font i bold för maskulin då du menar att den är stark och kräver utrymme.

 

I väntan på nästa nummer av Astra kan ni bekanta er med Ninas illustrationer på hennes lekplats http://ngron.tumblr.com/