Astra guidar: Rösta feministiskt i EU-valet

En eftermiddag i april* samlades Astraredaktionen för att tillsammans börja gå igenom de finländska EU-kandidaterna. Planen var att ge läsarna en guide till hur de kan rösta feministiskt i vårens EU-val. Vi diskuterade vilka kriterier vi skulle gå enligt: ”Om vi helt enkelt väljer alla som kallar sig feminister?” Ja, det låter ju bra.

 

I takt med att vi avverkade kandidaternas (ofta förfärande råddiga och oproffsiga) webbsidor sjönk modet. Om vi höll fast vid feministkriteriet skulle det bli en väldigt kort lista: vi hittade hela 3 (!) kandidater som använde ordet feminist om sig själva.

 

Det var bara att konstatera: de finländska politikerna ser inte jämställdhet som en viktig fråga att profilera sig i. Alltför få nämner över huvud taget jämställdhet i sina valteser. När vi gjorde kriterierna lite slappare och började kolla de senaste blogginläggen och olika mer eller mindre obskyra flikar på webbsidorna hittade vi lite flera som vi kunde ta med.

 

När du bläddrar fram till sidan 14 för att kolla vilka som kvalat in på vår lista, granska den med ytterst kritiska ögon. Kollar en datumen när politikerna bloggat om jämställdhet är det två som sticker ut: den 8 och den 19 mars. Internationella kvinnodagen och Minna Canths dag, också känd som jämställdhetsdagen.

 

Kära politiker!

 

Det räcker inte att ni en gång om året, på det mest självklara av alla datum, skriver lite snällt att ”Finland visserligen kommit långt när det gäller jämställdhet, men …”

 

Det räcker inte heller att på ett hörn slänga in ett ”tasa-arvoa” (kan översättas med både jämställdhet och jämlikhet). Det räcker inte med några väloljade fraser om demokrati och mänskliga rättigheter. Det säger mig ingenting om hur ni ser på könsmaktsordningen, löneskillnader, aborträtt, våld mot kvinnor, transfrågor, föräldraledigheter, kvotering, rasism, äktenskaplagstiftning, välfärdsfrågor, prostitution. Om ni vill att folk ska rösta på er på grund av era åsikter, måste ni skriva ut vad de är.

 

Med feministiska hälsningar,

Astra

 

Politikerna är halva problemet. Den andra halvan är medierna. Svenska Yle ordnade den första officiella valdebatten den 24 april. Inte en enda fråga som tangerade jämställdhet ställdes till de politiker som deltog. Det är ju inte förvånande att så pass få politiker lägger vikt vid jämställdhetsfrågor, om inte medierna kräver att de ska ha en åsikt.

 

Återstår alltså att ta saken i egna händer. På de flesta kandidaters webbsidor finns någon form av kontaktformulär eller e-postadress, och alla uppmanar de väljarna att höra av sig. Gör det. Skicka i väg ett mejl där du kräver att få veta hur din kandidat röstar i de frågor som är viktiga för dig. Framför allt männen borde vi sätta press på. Feminism ses fortfarande som enbart en kvinnofråga och av de 46 som är med på listan är bara 10 män.

 

Här nedan hittar du listan vi fick ihop. Du kan också öppna upp artikeln i en ny flik genom att klicka här: Astras översikt över de kandidater som tar upp jämställdhets- och hbt-frågor i sina kampanjer

 

 

*Materialet har insamlats under april och maj.