Astras Extrem-granskning väcker debatt

I det nyaste numret av Astra publicerade vi en granskning av Radio Extrem. För ett år sedan lovade kanalen ta in en genuskonsult för att jobba med jämställdhetstänket på redaktionen. Astras skribent Anna Lindholm följer i en lyssnarrapport upp hur kanalens genussyn ser ut i dag. Dessutom har Extrems programchef Johan Aaltonen fått läsa och kommentera Anna Lindholms synpunkter.

 

Astras granskning har väckt mycket debatt i olika forum. Det ser vi på Astra som ett bevis på att det behövs mera feministisk mediegranskning av olika medier i Finland, både public service och andra. Här nedan har vi samlat de inlägg och debatter som skrivits om Astras artiklar.

 

I Facebook-gruppen Feministisk mediegranskning i Finland diskuterades Astras granskning. 

 

Radio Extrems Catariina Salo bloggade om vad hon anser om Astras granskning (OBS! Läs också kommentarerna!):

”X3M är kanske den minst homofoba arbetsplats jag nånsin jobbat på, hell, hälften ÄR ju gay! Det som Anna ansåg vara homofobi är i grund och botten en ovilja att ligga med Janne Grönroos. Fast Janne är smart och snygg skulle jag nog också reagera så som Jocke gjorde i radion, att HELL NO jag sku dricka en kärleksshot med honom. (…)

För att göra en “granskning” av en kanal känner jag att man bör ta del av hela utbudet och lyssna mer än “oftare än tidigare”. Det blir också väldigt ensidigt att hacka ner på ett enda program på ett helt uppslag medan man i knappa tre meningar berömmer ett annat program”.

 

Astras skribent Anna Lindholm svarar på Catariinas Salos blogginlägg och skriver om sina tankar om diskussionen som hennes lyssnarrapport lett till:

”Hur kan de händelser jag påpekar och problematiserar i programmet Succémorgon uppfattas som så osakligt? Hur kan mitt påpekande om att t.ex ett seriöst ämne om klassiska kvinnosjukdomar reduceras till en diskussion om smink, uppfattas som klagande? (…)

Och det här med att Extrem ska leva upp till sitt namn – den extrema kanalen. Det är ständigt återkommande i diskussionen om Extrem och jag tror nästan att jag får skriva ett separat inlägg om just bara den kommentaren. Men kort sagt: Elaka skämt, humor och jargong som exkluderar och/eller diskriminerar – det kan väl knappast vara kanalens sätt att leva upp till sitt namn?”

 

HBL tog upp Astras artikel både i HBL Kväll och på hbl.fi. Också där diskuteras granskningen i kommentarsfältet (HBL länkar också till de artiklar som skrevs för ett år sedan, i samband med ”Kaktusgate):

”[Anna Lindholm] visar på flera fall där kanalen balanserar på gränsen till en ny ”kaktusgate”: bland annat hörs homofobiska skämt, ett exkluderande samtal om anorektiker där programledarna inte tar i beaktade att någon av lyssnarna kan lida av sjukdomen samt en seriös diskussion om hjärtsjukdomar och ojämställdhet som programledarna trots det väljer att föra in på ett spår som handlar om smink.”

 

HBL länkade också till sin artikel på HBL Nyheters Facebook-sida, där den skapade diskussion.